8 Ocak 2015 Perşembe

Facebook ''Yetenek Sizsiniz' e Katıldım'' Virüsü ve Kurtulmanın Yolları


Yine bir Facebook virüsü daha. Daha önce bir Facebook virüsü ile ilgili bir konumuz vardı. Bu virüste o konuda bahsettiğimiz virüs ile hemen hemen aynı bir virüs. Siz bir arkadaşınızın bir paylaşımına tıklıyorsunuz, bir sayfa açılıyor, bir eklenti yüklemeniz gerekiyor deniliyor ve yüklemeniz halinde siz de bu virüsle karşı karşıya kalmış oluyorsunuz. 

Bu virüsün, önceki konumuzda bahsettiğimiz virüsten farkı şu: iki virüs te adınıza video linki paylaşıyor fakat bu virüs paylaşımın üzerine ''Yetenek Sizsiniz' e katıldım'' ya da ''Yetenek Sizsiniz performansım'' gibi yazılar yazıyor.

Bu virüsler gittikçe artıyor ve artık can sıkıcı bir hal almaya başladı. Dikkatli olmaya özen gösterin, bu virüsü bilgisayarınıza bulaştırmanız halinde sosyal ağlardaki hesaplarınız kontrol altına alınıyor ve istedikleri şeyleri sizin adınıza paylaşıyorlar. Ayrıca bilgisayarınızdaki bilgiler de tehlikede. 

Gelelim bu virüste kurtulmanın yollarına. Aşağıdaki adımları takip ederek uygulayın :

1- Öncelikle Facebook' tan ''Hesap Ayarları'' kısmından ''Uygulamalar'' sekmesi altından izin verdiğiniz uygulamaları kontrol edin, ne olduğunu bilmediğiniz uygulamaları engelleyerek kaldırın.
2- Denetim masasından ''Program Ekle/Kaldır'' kısmına giriniz ve bilgisayarınızda olmaması gereken programlar varsa bunları kaldırınız.
3- Güncel bir antivirüs programı ile bilgisayarınızı taratınız spyware ve mallware programları ile bilgisayarınızı kontrol ediniz.
4- Daha sonra tarayıcılarınızın ''Eklenti'' kısımlarını kontrol ediniz. 

Bunun için: 

Google Chrome: Chrome menüsü > Ayarlar Uzantılar 
Firefox: Firefox menüsü Eklentiler 
Google Chrome İçin Alternatif Yöntem İle ''Yetenek Sizsiniz’ e Katıldım'' Virüsü Silme: 

''Başlat'' tuşuna basarak alt kısımdaki arama bölümüne ''regedit'' yazın. Regedit’ i açtıktan sonra açılan kayıt defterinden ''Hkey_local_machine'' > ''software'' > ''policies'' > ''google'' > ''chrome'' > seçeneğini takip edin. 
Burada “asdadsfclbonhleeank” gibi karmaşık isme sahip bir dosya olacaktır.

5- Bu dosyayı silerek web tarayıcınızı baştan başlatın. Virüs temizlenmiş olacaktır. Chrome için anlatılan bu yöntemi Firefox için de yapabilirsiniz. Bu virüsten kurtulmanız dileğiyle, iyi günler...


NOT: Bu rehberin kaynak belirtilmeden, izinsiz kullanılması, kopyalanması yasaktır. Aksi taktirde gerekli işlemler yapılacaktır.

0 Yorum:

Yorum Gönder